Fönsterdörrar – Altandörrar, balkongdörrar

Fönsterdörrar med samma goda egenskap som våra fönster

Vi på VillaFönster kan även erbjuda hållbara och välbyggda fönsterdörrar som ingår i samma serier som våra fönster. Det är både snyggt och praktiskt att ha fönsterdörrar i samma design och utförande som övriga fönster och även fristående gör deras stilrena uttryck att de passar nästan var som helst. Dessa dörrar kan användas som såväl altandörrar som balkongdörrar.

Våra serier Villa Standard, Villa Plus+, Villa Fritid och Villa Inåt kommer alla med fönsterdörrar som delar deras utseende, fantastiska glas och karmar. Samtliga dörrar går att få som pardörrar vilket ger ett lyxigare intryck. Du kan beställa dom i både helglas och linjerade. Se till att skaffa matchande och vackra fönsterdörrar med samma goda egenskap som våra fönster!


fönsterdörrar

Tilt & turn, brandskydd och ekoglas

Du kan få samma glasuppsättning som vi har till våra fönster med specialegenskaper och även samma karmlösning som till vår serie Villa Inåt.

Tilt & turn funktion

Den här typen av hängning gör att du har möjlighet att öppna dina fönster på två sätt genom att vinkla handtaget. Genom att vinkla handtaget rakt åt sidan öppnar du det sidohängt inåtgående med full öppning. Om du istället vrider handtaget rakt upp så öppnar du det genom underkantshängningen med vädringsläge i ovankant.

Brandskyddade altandörrar eller balkongdörrar

Våra brandskyddade fönsterdörrar är testade enligt EN 1364-1:1999 av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och klarar brandklass EI30. Bokstäverna står för de olika funktioner som fönsterna måste ha. E betyder att sticklågor inte kan ta sig genom fönstret så att elden sprider sig till material i närheten. Med I menas att fönstret inte hettas upp över en viss temperatur. 30 beskriver antalet minuter under vilka funktionskraven håller vid brand. Den här typen av dörrar måste också gå att låsa eftersom en öppen dörr skyddar dåligt mot brand.

Ekoglas

Hos oss kan du hitta fönsterdörrar med riktigt låga U-värden. För att få till våra energibesparande fönsterdörrar har vi gått igenom dörrens alla olika delar för att se vart någonstans vi kan optimera och förbättra.

  • Glas som släpper in värme från sol- och dagsljus men som inte släpper ut värmen igen.
  • Lager isolerar och tre lager isolerar mer än två. Att ha flera rutor i din fönsterdörr hjälper till att behålla värmen inomhus.
  • Isolering runt och i dina fönster är viktigt. Varmkant är mycket effektivt!
  • Argongas mellan rutorna ger en jämnare inomhustemperatur.

10 års garanti på fönsterdörrar

Precis som med fönstren i samma serie så har vi hela 10 års garanti mot de vanligaste problemen som kan uppstå med fönster och fönsterdörrar. Garantin gäller för rötskador på färdigmålade dörrar, mot att kondens bildas mellan glasen i dörrarna och på att funktion på handtagen skall hålla. Dessutom erbjuder vi 20 års garanti mot rötskador på de av våra fönsterdörrar som har aluminiumbeklädnad.

pardörrar med fönster, vitmålade

Fönsterdörrar – frågor och svar

Här svarar vi på några vanliga frågor om fönsterdörrar, altandörrar och balkongdörrar. Vill du veta mer om vårt utbud av fönsterdörrar är du alltid välkommen att kontakta oss.

Hur väljer jag rätt balkongdörr till mitt hus?

Rent visuellt är det viktigt att en fönsterdörr matchar resten av huset i stil och material. Oftast når man bästa resultat när fönster och fönsterdörrar delar ett visst uttryck. Oavsett om det är modernt eller mer rustikt fungerar det bäst när de olika komponenterna matchar varandra.

Vid sidan av det estetiska finns det några funktionsmässiga saker som är bra att tänka på innan man investerar i fönsterdörrar:

  • Ska dörren öppnas utåt eller inåt? Behöver du mest fri plats inne eller ute på altanen/uteplatsen/balkongen?
  • Finns det behov av en extra öppning, som exempelvis en dubbeldörr eller en dörr med en 180 graders öppning.
  • Behöver du ett handtag på utsidan eller en extra låsfunktion?

Ska jag välja enkla eller dubbla fönsterdörrar?

Precis som med våra fönster finns fönsterdörrarna i många olika utföranden. Om du vill ha en bredare öppning ut till altanen eller balkongen och har möjlighet till det finns det några varianter att välja på. Antingen väljer du en pardörr, det vill säga en altandörr i dubbel design eller en skjutdörrsvariant. Är det en enkel fönsterdörr du behöver går även dessa att få i olika mått anpassade efter dina önskemål och möjligheter.

Oavsett om du väljer en enkel eller dubbel fönsterdörr har du alla möjligheter att välja utseende. Väljer du en altandörr helt i glas får du ett mycket stort ljusinsläpp. Ett annat alternativ är en dörr med en så kallad bröstning, alltså en fyllning i trä i den nedre delen av dörren. En fönsterdörr med bröstning är bra om du vill minska insynen eller om du har exempelvis ett balkongräcke som du inte vill se inifrån huset.

Behöver jag bygglov för att sätta in en altandörr?

Att göra förändringar i en husfasad kräver bygglov, även om det bara handlar om att ett befintligt fönster ska ersättas med en ny fönsterdörr. Redan när du ansöker om bygglov behöver du ha en klar bild av hur dörren ska se ut. Korrekta proportioner och skalangivelser är centrala för att Stadsbyggnadskontoret på din kommun ska kunna ta ett beslut på ansökan.

Köp din fönsterdörr hos oss!