Hur länge håller ett fönster?

Hur länge håller ett fönster? Livslängd för glas, kitt, ram

Alla som investerar i nya fönster bör veta en del saker innan det är dags att slå till. En aspekt som är viktig att informera sig om fönstrets livslängd och hur man bör ta hand om det.

Tumregeln är att ett fönster har en så kallad teknisk livslängd på 40 år, men då bör man givetvis tänka på att det varierar beroende på material och hur man tar hand om sina fönster.

Ett fönster kan i vissa fall vara förbrukat redan efter 20 år om det utsätts för hårda påfrestningar och inte underhålls som det ska.

Det finns flera olika faktorer som påverkar ett fönsters livslängd. Materialet, underhållet och klimatet där huset finns är de viktigaste. Ett energieffektivt glas tappar exempelvis sin isoleringsförmåga när gaskassetten går sönder. Detta sker i genomsnitt efter tio år.

Billigare fönster som tillverkas med enklare och mer lågkvalitativa material har självklart kortare livslängd jämfört med fönster som är gjorda av prima kärnvirke. Detta gäller även fönster som är tillverkade av andra material som aluminum eller PVC.

Livslängd för träfönster

Olika träslag har olika livslängd. Det vanligaste träslaget i fönster är furu som har en mycket lång hållbarhet med en livslängds på uppåt 50 år. Fönster som är tillverkade i massivt kärnvirke som ek, lärk eller teak kan ha ett ännu längre liv, upp till 100 år. Renovering av dessa kvalitetsfönster gör att de kan hålla ännu längre. Det krävs dock att ett fönster underhålls löpande för att livslängden ska kunna maximeras. Annars uppstår det lätt röta i fönsterbågarna. Ett modernt fönster bör i normala underhålla för första gången efter 15 år och därefter ungefär vart sjunde år. Men om det utsätts för hårt väder kontinuerligt kan det behövas underhållas oftare än så.

Livslängd för PVC-fönster

PVC-fönster tillverkas i formbart hårdplast som har en bra hållbarhet.Det innebär att dessa fönster är ett bra alternativ då man vill ha fönster med lång livslängd i ett område som är hårt utsatt för väder och vind. Moderna PVC-fönster har en livslängd på cirka 35-40 år då fönstren är immuna mot röta, fukt och rost. PVC-fönster kräver heller inget kontinuerligt underhåll då de inte drabbas av röta eller rost.

Livslängd för fönster i aluminium

Det finns två sorters aluminiumfönster, fönster som är helt gjorda av aluminium och fönster som har en ram trä som är klädd med aluminium. Livslängden på dessa är cirka 50 är (aluminum) och 30-50 år (aluminium/trä). Aluminiumfönster kräver inget kontinuerligt underhåll, men har nackdelen att de är betydligt dyrare än träfönster och PVC-fönster.

Aluminiumfönster är ett bra alternativ om man vill ha ett snyggt fönster som inte kräver något underhåll och som har en lång livslängd. Dock är fönster i aluminium väsentligt dyrare än trä- och PVC-fönster.

Fönsterkitt – livslängd

När fönsterkittet kittet börjar spricka eller lossna är det dags att att kitta om. Detta brukar behövas vart femte till vart tionde år, beroende på omständigheterna. Är fönsterkittet riktigt dåligt måste allt tas bort. Om fönstret underhålls tillräckligt bra, behöver bara de delar som är dåliga kittas om.

Vi är experter på fönster!
12 Aug 2022