Nya fönsterfoder på insidan

Nya fönsterfoder på insidan - så gör du

Att byta fönsterfoder behöver inte vara så svårt. Man måste dock vara noggrann och hellre mäta en gång för mycket än en gång för lite. Den svåra delen är egentligen att få till hörnen så att de passar ihop och inte blir ojämna.

Ta bort det gamla fodret

Börja med att ta bort det gamla fodret om ett sådant finns. Använd en spackelspade och kila in den under och bänd upp den gamla listen. Fokusera bändandet till där spikarna sitter. Du kan stoppa in en kniv, skruvmejsel eller bändjärn in under spackelspaden för att få extra kraft så att listen lättar.

När du gör det här får du vara beredd på att det kan bli märken på väggen. Om du skall byta lister runt fönstren kan du faktiskt lika gärna byta lister i hela rummet. Det kan vara bra att planera in en ommålning eller tapetsering i samband med att man byter fönsterfoder och lister så slipper du vara så försiktig med väggen när du tar bort den gamla listen.

Stilar på fönsterfoder

Det finns olika typer av fönsterfoder och sätt att montera dem på. När man skall välja hur man skall ha det är det bra att titta på hur huset eller lägenheten ser ut i övrigt. Är det en sekelskiftesvilla kan det vara snyggt med gerade lister i allmogestil och till och med foderklossar. Foderklossar finns både som toppkloss, som man placerar vid dörrens vinklar, eller som golvkloss. Det finns även mer utsmyckade överstycken som man kan köpa färdiga. De kan ge ett mycket pampigt och salongsbetonat intryck.

Bor man i ett mer modernt hus är det bättre med foder utan några krusiduller. Här kan man välja att antingen ha gerade hörn eller att ha en rak kapning med ett överstycke.

Sätt dit nytt fönsterfoder

Hur du skall montera ditt nya fönsterfoder beror mycket på vilken typ av stil som du bestämt dig för. Det absolut enklaste att montera är en foder där man tillämpar rak kapning.

Gersåga och montera fönsterfoder

  • Till detta behöver du en geringssåg där du kan ställa in vinkeln. Ta även fram sandpapper och en blyertspenna. Är fodren till fönster som är lite äldre och kanske inte har helt raka vinklar kan det vara ide att prova dig fram med några mindre bitar av listen först så att du får en mall som fungerar bra.

  • Börja med sidostyckena och lägg dem längs med fönstret. Lägg dem gärna en liten bit, cirka 0,5-1 cm, ut från karmen eller salningen så att det blir som ett trappsteg. Det lilla trappsteget skall vara lika runt hela fönstret.

  • Lägg sen en bit över sidostycket, kant i kant, för att mäta och markera ytter och innermått av hörnet där vinkeln kommer bli. Använd en liten bit list för att mäta. En stor list blir bara svår att hantera.

  • Såga till hörnet med hjälp av din geringssåg. Tänk på att klingan tar någon millimeter.

    Gör samma sak med det andra sidofodret och fäst dem sedan löst med en eller två dyckerts i salningen eller karmen av föstret.

  • Lägg på överstycket och mät inner- och yttermått på hörnet. Gör klart ena sidan på överstycket för och sedan det andra. Mät och titta noga så det blir rätt. Detta kan vara extra lurigt på gamla hus där alla vinklar inte är helt raka.

  • Fäst alla listerna med dyckerts.

Blir det glipor ändå så kan man använda linoljekitt eller mjukfog för att få en snygg finish.

Montera fönsterfoder och foderklossar

När man skall montera fönsterfoder och vill använda sig av foderklossar ska man mäta in och montera dem först med hjälp av spillbitar. Sedan lägger man de andra sidostyckena längs med och måttar in dem mellan foderklossarna. Även här är det snyggt att lägga fodren så att de kommer cirka 0,5-1 cm ut från karmen eller salningen runt om fönstret. Fäst fodren med dyckerts.

Montera fönsterfoder med rak kapning eller överstycke

Börja med sidostyckena. Mät fönstret på längden och lägg till 0,5- 1 cm. Såga till sidostyckena och fäst dem. Överstycket kan antingen kapas jäms med sidostyckena eller så kan du låt det gå ut en bit på sidorna. Det gör du som du vill. Kapa till överstycket som du vill ha det och fäst alla sidor med dyckerts.

Vi är experter på fönster!
19 Apr 2022