Renovera eller köpa nya fönster?

Börjar dina fönster bli för gamla?

Om dina fönster börjar se skruttiga ut så kan det vara dags för en renovering eller ett fönsterbyte. Men hur skall man veta när det är dags för vad? Det finns lite olika saker man kan tänka på. Som fönstertillverkare kan man tro att vi i första hand vill att våra kunder skall köpa nya fönster men vi vill att våra kunder skall känna att de gjort det bästa valet när de väljer ett fönsterbyte. Här nedanför listar vi de frågor som du behöver ställa dig innan du fattar kofoten.

Hur illa är det med fönstret?

Är det spruckna rutor och rutten träkarm finns det kanske inte så mycket mer att göra än att byta men i många fall går det bra att måla om dina gamla fönster för att de skall hålla lite längre. Fråga en erfaren målare om vad hen tror! Om det endast är vissa fönster som är skadade kan det vara läge att se över just dem och ge dem lite extra kärlek. En sprucken ruta går att byta hos en glasmästare. Kanske kan du låta en duktig måla byta en del av en karm om det gäller ett enstaka fönster? Om du själv har svårt att bedöma ifall fönsterna är värda att renovera är det alltid bra att fråga en hantverkare som jobbar med fönster.

Vad har du för budget?

Det är bra att veta innan du börjar vilka medel du har att röra dig med. Vissa tror att det alltid är billigare att renovera men det behöver det verkligen inte vara. Hantverkstjänster som finsnickeri är inte gratis! Är det så att fönstren bara behöver målas om så är det dock billigare än att köpa en helt ny uppsättning med fönster.

Vidare kan du tänka på vad du har för energikostnader. Gamla fönster är oftast mycket mindre energieffektiva än nya så du kan spara i längden på att köpa nya fönster som inte släpper igenom lika mycket värme.

Hur mycket tid har du?

Fönsterbyten för en normalstor villa tar ungefär en vecka och att måla om samma fönster oftast några dagar. Att låta en snickare och glasmästare renovera fönster i dåligt skick tar cirka en arbetsdag per fönster. Funderar över hur mycket tid du kan och orkar leva med det lilla kaoset som uppstår så fort man behöver renovera och bygga hemma. Om det gäller en sommarstuga så kanske du ändå inte är där och behöver därför inte tänka på tidsaspekten. Skall du göra renoveringen själv är det väldigt viktigt att tänka igenom om du verkligen har den tiden.

Hur gammalt är fönstret?

Det kanske är en konstig fråga men det är viktigt ur byggnadshistorisk kontext. Äldre fönster kan vara mycket värdefulla om de är i original från när byggnaden uppfördes och då kan det till och med vara så att du i första hand måste renovera. Är fönstret ifrån ett hus som inte är äldre än 50-60 år eller inte ett originalfönster så är det inte riktigt lika kinkigt.

I vissa fall har man tidigare gjort klumpiga renoveringar där man satt in fönster som inte alls passar med stilen på övriga huset. Då kan det vara så att du gör byggnaden en riktigt tjänst genom att byta till nytt och modernt.

Det behöver inte vara ett genomgående fönsterbyte

Ibland är det en bara en sida av byggnaden där fönstren blivit illa åtgångna. Då kan det vara idé att måla om och kitta fönstren på de andra sidorna men kanske byta där de utsätts för mest slitage. Risken är annars att du måste göra om renoveringsarbetet inom en snar framtid. Det finns inga regler för att man måste vara helt konsekvent i sina åtgärder utan man kan renovera och byta lite så som man tycker behövs och passar. Dock kan det vara bra att ha samma typ av fönster på en hel sida då det annars kan se lite konstigt ut.

Vi är experter på fönster!
15 Dec 2021