Brandklassade fönster är en absolut nödvändighet på många byggen. När man bygger idag så måste fönstren som sitter i en yttervägg hålla ett visst avstånd eller utföras i brandteknisk klass. Det kan även vara en säkerhetsåtgärd som är värd att ta för de som bor i ett område där bostäderna ligger tätt som till exempel i ett flerfamiljshus, radhus eller villaområde.
Det finns tre beteckningar för fönster: EI30, EI60 och EI120. Bokstäverna står för de funktionskrav som fönsterna behöver klara. E betyder att sticklågor inte kan komma igenom fönstret i så att de kan antända material som befinner sig i närheten. Med I menas att fönstret inte värms upp till över en bestämd temperatur. Siffran anger antalet minuter under vilka funktionskraven håller vid brand.
Vilka krav behöver brandklassade fönster uppfylla?
Exakt hur fönsterna är sammanfatta för att uppnå de resultat man önskar är mindre viktigt, det kan variera från olika fönstertillverkare. Brandklassade fönster får dock endast gå att öppna med ett verktyg eller nyckel. Anledningen är att ett öppet fönster fungerar mycket dåligt som brandskydd. Oftast så använder man flera lager av härdat glas som är värme och brandtåligt. Det finns även speciell isolering som man använder till brandklassade fönster, vi använder brandklassade sväll-lister mellan båge och karm som är testade för EI30. Det viktigaste är att fönstren håller när det gäller och testas därför av en tredje part. På VillaFönster är fönstren och fönsterdörrarna klassade enligt EN 1364-1:1999. Provet som de genomgått är utfört av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Fire Research - Brandmotstånd.
Andra brandskyddande åtgärder
Att skydda sig helt mot brand är nästa omöjligt men man kan känna sig lite tryggare med vetskapen att alla hus i Sverige måste ha ett byggnadstekniskt brandskydd som anpassas efter vad det är typ av byggnad och vad den är till för.
Det första steget man själv kan ta är att se till att man har fungerande brandvarnare i alla rum. Kanske verkar det väl simpelt, men det är något som många inte har. Andra åtgärder är att sätta upp påminnelser om att släcka ljusen innan man går ut eller att helt enkelt ha elektriska ljus istället för levande.
Man kan se till att ha en brandsläckare och en brandfilt i anslutning till köket så att man snabbt kan släcka en brand som uppstår i samband med matlagning. Mycket varm olja kan till exempel börja brinna och det skall man absolut inte släcka med vatten utan kväva med hjälp av ett lock eller en plåt.
Brandklassade fönster och deras utseende
Den här typen av fönster som är brandklassade ser precis ut som vanliga fönster. De går oftast att få med spröj eller avdelande poster ifall man vill ha det. Du kan också behandla dem som vanliga fönster och sätta upp gardiner och en lampa i fönstret ifall du vill det. Glaset är tjockt, men inte tjockare än andra treglas. De har samma transparens som vanliga fönster. Det är mycket skönt och praktiskt att de inte sticker ut så mycket mot andra fönster eller övrig inredning. Brandskyddande fönster går att få hos VillaFönster med både aluminiumbeklädnad eller målade.
Nya regler och anvisningar
När man erbjuder brandskyddande byggmaterial är det viktigt att hela tiden hålla sig ajour med de nya föreskrifter, rekommendationer och regler som kommer kontinuerligt. Vi håller både svensk och EU-standard. Oftast behöver man inte ändra så mycket om man bygger och köper fönster som privatperson men om man är fastighetsägare eller byggchef och har hand om allmänna utrymmen som kontor eller kommunala byggnader så är det desto viktigare att se till att man följer alla regler.
Vi hoppas den här guiden har varit till hjälp för er som skall köpa brandklassade fönster och hoppas ni hittar något som både skyddar och har ett estetiskt tilltal!
Andra inlägg
- Renovera eller köpa nya fönster?
- Checklista – Vad ska man tänka på när man köper nya fönster?
- Fönsterluckor håller fritidshuset varmare på vintern
- Gör din egen fönsterputs – en guide
- Spara el genom att hålla dina fönster täta
- Hur länge håller ett fönster?
- Så hindrar du fåglar från att krocka med dina fönster
- Självöppnande fönster till växthus
- Bygg ditt eget myggfönster – en guide
- Nya fönsterfoder på insidan