Hitta rätt verktyg för att laga och renovera fönster

Fönster utsätts för mycket stort slitage men trots det är de många äldre handsnickrade fönster som håller år efter år. Till stor del beror det på att de är tillverkade av kvalitativt kärnvirke men också på att någon har tagit hand om dem på ett bra sätt.

Att hitta rätt verktyg är faktiskt inte så svårt, det brukar gå att få tag på i en välsorterad byggvaruhandel. Som alltid så får man vad man betalar för.

Mycket av de verktyg som du behöver har du säkert redan hemma men det finns saker som inte alla har. För att renovera gamla träfönster behöver du kittkniv, stifthammare, trekantsskrapa, stålborte, mjuk borste och en fuktkvotsmätare. Du behöver även material såsom målartvätt, fönsterstift, slippapper, fönsterkitt, färg, terpentin, maskeringstejp och penslar.

Du behöver inte heller köpa allt. Fuktkvotsmätare kan man med fördel hyra hos sin lokala färghandlare.

När ska man renovera fönster?

När färgen flagnar och kittet smulas sönder är det dags att renovera dina fönster. Ungefär vart 5-10 år behöver fönster kittas om. För att få det bästa resultatet bör man även måla när man kittar på nytt. Om du har sprickor i rutan så behöver du ta hand om det omgående. Samma sak gäller om du märker att träet är skadat eller ruttet. Fönstret kan gå att rädda även om vissa delar behöver bytas ut. När det kommer till att byta glas skall du alltid gå till en glasmästare.

Skall jag renovera fönstren själv?

Alla borde inte renovera sina fönster själva. Det krävs ett visst mått av händighet för att det skall bli bra. Innan du sätter igång så skall du fundera på om det är värt din tid och om du kommer göra ett bra jobb. Många gånger är det bättre att överlåta arbetet till en professionell snickare eller glasmästare. Framförallt om du behöver byta trasiga eller spruckna glas.

Gamla fönster håller ofta bra och länge men de kan ändå vara ömtåliga. De kräver en viss behandling för att behålla sin funktion.

Hur renoverar jag mina fönster?

Du börjar med att ta loss och tvätta dem med målartvätt. Skrapa av all gammal färg och ta bort kittet. Du kan använda trekantsskrapa, stålborste och kittkniven. Avsluta med att slipa med ett finare slippapper. Borsta bort dammet med den mjuka borsten.

Kontrollera ifall det saknas fönsterstift, gör det de så kan du sätta dit nya. De skall sitta med ungefär 20 cm mellanrum. Akta glaset genom att lägga en pappskiva över.

Mät med fuktkvotmätaren ifall träet har minder är 15% fuktighet. Om det har det så kan du börja med grundmålningen annars måste du låta fönstret torka ytterligare. Grundmåla med kinesisk tungolja, oljefärg eller shellack. Låt torka.

Nu kan du börja kitta på nytt kitt. Det finns två olika varianter: linoljekitt och syntetiskt kitt. den största skillnaden mellan dem är torktiden och att linoljekittet funnits betydligt längre än det syntetiska kittet. Syntetiskt kitt kommer ibland i spruta. Om du skall använda en spruta när du kittar på skall du tänka på att ha ett jämt tryck och ta det lugnt. Gör inte pipen för stor eller för liten, 2 cm är lagom. Annars använder man kittkniven för att kitta om. Var noggrann i hörnen och se till att det blir jämt, rakt och snyggt. Använde terpentinen för att göra rent rutorna när du är klar.

Nu kan du måla om. Man skall undvika att använda plastfärg på gamla fönster. Det finns många andra sorter som är bättre. Fråga din färghandlare vad som blir bäst. När du målar kan du ha en rund liten pensel.

Vi är experter på fönster!
28 Jan 2022