Installera fönster i bastun - en guide

Så installerar du fönster i bastun

När man skall installera fönster i en bastu är det viktigt vilket glas som finns i fönstret.
Det finns särskilda bastuskyddade glas som är härdade och det är det vi först och främst rekommenderar. Risken när det kommer till fönster i anslutning till bastu är att det varma fönstret får kontakt med kall luft och att detta leder till att fönstret spricker. Till inomhusbruk kan det fungera med ett lite tunnare härdat glas men helst skall man även där ha 8 mm härdat säkerhetsglas. Ofta kan man välja att få glaset lite tonat en blå, grå eller brun färg. För den blyge går det även att beställa frostat glas.

fönster i bastun

Vidare kan man fundera på den typ av färg som man målar fönsterkarmen med. Det vanligaste är kanske att ha oljat eller vaxat trä i bastun och det är nog det som de flesta gör med insidan av fönsterkarmen också. Däremot kan det vara bra att färgen på utsidan är värmetålig. På marknaden finns färg kan tåla upp till 750°C, det kanske inte är nödvändigt för just ditt bastufönster, men det kan vara bra att tänka på när du ändå skall installera ett nytt fönster.

Glasdörr till bastun - ett alternativ till fönster

En annan lösning som öppnar upp bastun är en glasdörr eller en dörr med fönster. Det kan vara en bra lösning om man inte känner för att installera ett nytt fönster i sin bastu. Att byta dörr kan tyckas vara en lite enklare installation. När det kommer till bastudörrar finns det förvånansvärt mycket att välja mellan. Du kan med en enkel googling hitta många olika stilar att botanisera mellan. En fönsterdörr kan ge just den där lilla extra som gör att din bastu känns större och mer behaglig att vistas i. Att basta skall man göra för att njuta så se till att göra det så trivsamt som möjligt för dig själv därinne.

Fönster i bastun ger en större njutning

En bastu kan ibland kännas smått klaustrofobisk utan fönster. Att bara ha fyra väggar runt sig kan vara lite trist. Med fönster så känns din bastu mycket rymligare, även om de bara visar en inomhusmiljö eller en bakgård. Om bastun ligger i anslutning till en sjö eller skog så är det perfekt att installera ett fönster!

Förr installerade man inte stora eller många fönster i bastu. Det som hände var ofta att värmen läckte ut från de tunna glasen och dåligt isolerade isolerade karmarna. Idag, med de moderna glas och karmar som finns, så kan du ha stora fönster utan att de gör någon större skillnad på temperaturen i bastun.

Bygg en bastu som passar dig

De flesta får en bild framför sig när de tänker på bastu. Kanske är det den gamla bastun som fanns i ett sommarhus ägt av en släkting eller kanske är det bastun som fann i simhallen där du växte upp? En bastu kan dock se ut på många olika sätt och behöver inte ens egentligen vara en finsk klassisk bastu. Det kan vara bra att tänka på och fantisera om hur man vill att ens bastu egentligen skall se ut innan man börjar bygga och kanske börja omedvetet kopiera en gammal ide som man egentligen inte är så sugen på.

Det börjar bli vanligare och vanligare med hamam och ångbastu. Då är inte inredningen inte i trä utan oftast i sten eller mosaik. För den som tycker att vanlig bastu kan bli för torr och varm så kanske ångbastu är ett bra alternativ? Temperaturerna blir inte riktigt lika höga men det är bäst att ta det säkra före det osäkra även där och se till att glaset som används i anslutning till bastun är ordentligt härdat.

Kontakta gärna oss om du vill ha hjälp med fönster till bastun!

Vi är experter på fönster!
27 Oct 2021